понедељак, 2. јул 2012.


Пре два дана завршио се досад најуспешнији пројекат везан за минијатуре и бордгејминг на Кикстартеру. За оне који незнају, Кикстартер је платформа (сајт), на коме неко ко има добру идеју за неки пројекат (а нема довољно новца :) , тражи инвеститоре. У замену за инвестирање, инвеститори добијају неку награду (уобичајени су различити нивои инвестирања са одговарајућим наградама). Да би пројекат успео, потребно је да се у ограниченом времену (20-30 дана) скупи сума новца који је предлагач пројекта тражио. Тек пошто пројекат успе, новац се скида са рачуна инвеститора.
До сада је више гејмерских пројеката успешно исфинансирано на Кикстартеру, а посебно запажени су били Огр и Зомбисајд.
Али пројекат Мајка МекВија (један од 4 вероватно најпознатијих "класичних" скулптора) премашио је сва очекивања. 
Sedition Wars: Battle for Alabaster је борд гејм који је Мајк замислио као увод у "свемир" у којем ће се догађати будућа тејбл топ игра. У задњих мало више од годину дана, Мајк је обилазио разне гејмерске конвенције приказујући прототип своје игре, али очигледно није успео да нађе издавача који би се довољно "загрејао" за његов пројекат. Међутим, пре месец дана, у сарадњи са ЦМОНом, лансирао је Кикстартер кампанју. Циљ кампање био је да се прикупи 20000$ за објављиванје борд гејма. Нивои улагања су били од 10$ (за којих се добијао принт насловне странице потписан с Мајкове стране), преко 80$ (за којих се добијао примерак игре који ће у продаји коштати 89$), па до 5000$ за који се добија примерак игре + обојени мастери свих фигура + једнодневна обука у фарбању од стране Мајка и његове супруге Али. Наравно, виши нивои подразумевају и све додатке основног нивоа, који је овај пут постављен на 100$. Ѕа 100$ добијао се примерак игре као и резинска фигура Каре Слоун (лика из игре).
Пошто је тражена сума врло брзо достигнута, додавани су и нове суме као циљеви. Уз сваки нови циљ, ишла је и нова награда. 
Све то се завршило на 951,254$ од укупно 4278 инвеститора, а шта се све добија за инвестицију од 100$ можете погледати на следећој слици:

...као и награда последњег циља:

Уз ово могуће је по посебним ценама, докупити и одређене додатке:



Највише инвеститора, њих скоро 3500, одлучило се за улагање од 100$, за које су добили уместо стартних 50 фигура Мајка МекВија, укупно 99 фигура и још пар стварчица!!!

За мене је апсолутно фасцинантна сума која је скупљена (верујем да је и за Мајка исто :), посебно зато што је за ову индустрију то прилично озбиљна сума.

Ево и филмића којим је представљен пројекат инвеститорима










Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Претражи овај блог